Lauhan lehti 2014 Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4


Lauri Tähkä nauttii luonnosta

Vahva luontosuhde antaa voimaa muusikko Lauri Tähkälle. Kansallispuistokummina Tähkä haluaa kannustaa ihmisiä löytämään oman luontonsa. Luonto voi löytyä ihan lähimetsästä, mutta Tähkä liikkuu myös kansallispuistoissa. Kansallispuis­toissa luonto on koskematonta ja reitit hyvässä kunnossa.
Pohjalaiset juuret omaavalle Tähkälle metsät ovat tärkeä osa luontoa, joissa voi rauhoittua sekä ha­kea mielenrauhaa ja inspiraatiota. Metsistä Tähkä löytää erilaisia tunnelmia havisevista haavikoista kesäisen kuumiin mäntykankaisiin. Metsien hallit­semaa maisemaa pääsee katsomaan Lauhanvuo­ren näkötornissa, josta avautuu näkymä kolmeen maakuntaan.
Lauri Tähkä on tunnettu aktiivisena liikkujana. Luontopolut sopivat rauhallisen kävelyn lisäksi vauhdikkaampaan kuntoiluun. Aktiivinen luonto­liikunta antaa hyvän vastapainon muusikon työlle ja pitää kunnon kohdallaan.
Lauhanvuoren polut kulkevat karuilla mäntykan­kailla, joilta ne sukeltavat pitkoksina soiden yli. Rehevät lähteet, kirkasvetiset purot ja erikoiset suot yllättävät retkeilijän. Jääkauden jäljet ja kivipeltojen tapaiset geologiset erikoisuudet ovat Lauhanvuorta parhaimmillaan.

Hyvä ruoka pitää tiellä

Muusikkona Lauri Tähkä on paljon tien päällä, jolloin ruoka jää helposti sivuosaan. Vapaa-ajalla kokkikoulun käynyt Tähkä hyödyntää taitojaan ja luonnosta löytyviä raaka-aineita. Helpon herkun voi tehdä esimerkiksi Lauhanvuoren mustikoista ja maidosta. Nuotiolla voi paistaa sienimuhennos­ta ja nauttia ystävien kanssa nokipannukahvit.
Lauri Tähkä nauttii tehdessään ruokaa myös pitkän kaavan mukaan. Sopivalla porukalla ruuan laittaminen yhdessä voi olla matkan kohokohta. Lauhansarven luontomatkailukeskuksessa voi kokeilla esimerkiksi rosvopaistin tekemistä.
Riittävän hitaan ruuanlaiton aikana voi ulkoilla, saunoa tai nauttia luonnosta. Lauri Tähkä seuraa mielellään lintuja, jotka näkyvät ja kuuluvat luonnossa etenkin keväisin ja kesäisin. Lintujen pesintäkausi keskittyy vahvasti ravinnon ympäril­le, kun pesissä on paljon poikasia ruokittavana.
Lauhanvuorella hyvä ruoka on osa elämystä arjes­ta juhlaan. Lautasen äärellä elvytään ja palaudu­taan sekä valmistaudutaan uuteen. Ruoan äärellä muistellaan menneitä ja luodaan uusia tuttavuuk­sia. Ruoka mukautuu tunnelmasta toiseen.
Hyvistä raaka-aineista taidolla valmistettu ruoka tarjoaa vahvan makujäljen.

Mahdollisuuksien Lauhanvuori

Lauhanvuoren kansallispuiston nähtävyydet, ret­kipolut ja nuotiopaikat palvelevat kaikkia retkei­lijöitä. Kansallispuistossa voi pistäytyä pikaisesti katsomassa nähtävyyksiä tai tehdä useamman päivän retken. Luonto-oppaan johdolla luonto ja historia aukeavat uudella tavalla. Metsähallitus vastaa alueen hoidosta ja luonnon säilymisestä.
Kansallispuiston naapurissa sijaitsee täyden palvelun Lauhansarven luontomatkailukeskus. Lauhansarven ravintola ja majoitusvaihtoehdot muodostavat erinomaisen tukikohdan matkaili­joille. Lauhansarven moneen taipuvissa tiloissa järjestetään juhlia, kokouksia, koulutetaan henki­lökuntaa, visioidaan, luodaan uutta, ylläpidetään työkykyä ja viritetään yhteishenkeä.
Lauhanvuorella lautasen äärelle voi pysähtyä juhlavasti luonnon keskellä sijaitsevassa Marian Luontoaterioiden romanttisessa riihiravintolassa. Laadukkaista raaka-aineista sydämellä valmistet­tu ruoka sulaa suussa ja paikan tunnelma jättää mukavan muiston.
Kesäisen leirintäalueen tunnelmasta ja kirkasveti­sen uimarannan leikeistä innostuneet suuntaavat Kangasjärvelle. Grillikahvilan tarjoilut turvaavat jaksamisen pitkän kesäpäivän riennoissa.
Lauhanvuoren kesä käyntiin
su 11.5. Äitienpäivän noutopöytä hemmottelee
Lauhansarvi ja Marian Luontoateriat – monta kattausta
ke 28.5. Kangasjärven leirintäalue avautuu
Vesileikit ja grilli-kahvilan herkut odottavat
Kesän parhaat juhlapäivät varataan nyt
Lauhansarvi, Marian Luontoateriat, Parhaat juhlapaikat
la 17.5. Lauhanvuoren valloitus
Patikkaretki läntisen Suomen katolla
pe 6.6. Luontokappelin tukikonsertti
Lauhansarvessa gospel-päivälliskonsertti
Mökit ja majoitus – valikoima laajimmillaan
Lauhansarvessa ja Kangasjärvellä vaihtoehtoja jokaiselle
la 24.5. Kansallispuistopäivä Lauhanvuorella
Geologinen retki, Lauhan laskeutuminen, ohjelmaa
la 7.6. Lauhanvuoren klassikko
Patikkaretki kansallispuiston nähtävyyksille
Alkukesä on Lauhanvuoren parasta aikaa
Retki luontoon kantaa arkeen ja juhlaan

Lauhan lehti 2014 Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4