Kenneth Rosenlund Maisema Luonto Kuva

| Esittely
|
|
Luonnokset
Skisser
|
|
Maalaukset
Målningar
|
|
Myynti
Försäljning
|
|

Kenneth Rosenlund Suomalaisessa taiteessa on perinteisesti arvostettu luontokuvauksia. Von Wrightin veljekset ovat kaikkien tuntemia lintumaalareita, joiden höyhenentarkkoja maalauksia arvostetaan edelleen suuresti. Linnut ovat monen nykyisenkin taiteilijan suosima aihe. Taitavimmat kuvataiteilijat esittävät malleina olevat linnut niiden yksityiskohtia ja ominaispiirteitä kunnioittaen. Suupohjan linnut toimivat mallina nuorelle närpiöläiselle taiteilijalle.

Luonnos
Syksy on antoisaa aikaa luon­nosten piirtämiseen, sillä tunnelma on kevättä leppoisampi. Kenneth Rosenlundin päivät luonnosvihon seurassa venyvät usein pitkiksi.

Suopöllö Kennethin luonnokset syntyvät lyijykynällä rennoin viivoin. Liikkuvien lintujen kohtaamisissa piirtämisen nopeus on pakon sanelemaa. Paikoillaan pysyvää lintua voi tutkia pidempään yksityiskohtiin syventyen. Tällöin myös luonnoksen viivat ovat tarkempia. Luon­nosten myöhempää käyttöä helpottavat piirroksen rinnalle kirjoitetut kommentit ja ohjeet.

Höyhenpuvun värien kuvaamiseen Kenneth käyttää myös akvarelleja. Akvarelleilla saa taltioitua nopeasti myös maiseman sävyt ja tunnelmat. Maastossa tehdyt luonnokset luovat perustan lintujen yksityiskohtien ja luonteen esiin tuomiseen lopullisessa työssä.

Piilokoju
Pelloilla auto on helposti liikuteltava ja lintujen hyväksymä piilokoju. Yksittäiseen paikkaan sidottu piilokoju rajoittaa luonnosten tekemistä usein liiaksi.

Joutsen Lintujen ja tilanteiden etsiminen ei ole aina helppoa. Etenkin hiljaiseen vuodenaikaan Kenneth voi kierrellä maastossa koko päivän ilman kunnon aiheita. Lintujen elintapojen ja esiintymispaikkojen hyvä tuntemus onkin luonnosten tekemiseen edellytys.

Mikäli auton tarjoama suoja ei riitä, niin etäisyyttä lintuihin voi supistaa piilokojulla. Pelloilla piilokojun tehtävän hoitavat luontevasti viimeiset ladot, mikäli suhteet maanomistajiin ovat kunnossa. Perinteisiä piilokojuja Kenneth on käyttänyt etenkin metsojen ja teerien soitimilla.

Valokuvaus
Luonnosten tekeminen onnistuu etäämpääkin, mutta valokuvauksessa hyvä piilokoju on välttämätön. Hyväkään optiikka ei korvaa piilokojun tarjoamia mahdollisuuksia.

Teeri Valokuvaus on Kennethille tapa tuottaa lintukuvia maalaamisen rinnalla. Valokuvia hän ei juurikaan käytä maalausten malleina. Korkeintaan kuvista voi varmistaa värien kaltaisia yksityiskohtia.

Kenneth toimii Närpiön aktiivisessa Valokuvakerho Focuksessa, joka järjestää muun muassa näyttelyitä ja kilpailuja. Yhdistyksen kotisivuilta (->Galleria) löytyy muutamia edustavia luontokuvia.

Tällä hetkellä Kenneth käyttää valokuvaukseen aikaa melko vähän. Osaltaan syynä on kamerakaluston uusimistarve. Digikamerat tarjoaisivat aiempaa monipuolisempia kuvausmahdollisuuksia, mutta uuden kaluston hankinta on vasta suunnitteilla.

Uran alku
Kenneth on ollut aina kiinnostunut luonnosta ja erityisesti linnuista, joten lähimetsät ja -pellot houkuttelivat lapsuudessa pitkille retkille. Haasteita tarjosi esimerkiksi kurkien seuraaminen, sillä varovaista lintua oli vaikea lähestyä.

Suokukko Ala-asteella opettaja huomasi Kennethin lahjakkuuden lintujen piirtäjänä. Opettajan innostamana piirustuksia lähti Birdlife Suomen (aluksi Lintutieteellisten Yhdistysten Liiton) järjestämiin piirustuskilpailuihin.

Kennethin kilpailutyöt saivat alusta asti myönteistä palautetta. Voiton Kenneth nappasi vuosina 1995 ja 1997 lyijykynätöillään teerestä ja käpytikasta.

Kennethin luontainen lahjakkuus on kehittynyt isän opetuksen ja kirjallisuuden tarjoamien vinkkien avulla. Oppien sisäistäminen on vaatinut työskentelyä elävien mallien kanssa ja tekniikoiden ominaispiirteisiin perehtymistä.

Lue lisää, esittely jatkuu...

Viimeksi muokattu 1.2015 © -in